Online adásaink

Itt elérhetők a könyvtárunkban lezajlott előadások felvételei.

Földes András: Erőss Zsolt - A Himalájánál magasabbra

Könyvbemutató. A könyv Földes András barátjáról, az eltűnt hegymászóról szól. Az életrajzi könyvből megismerhetjük Erőss Zsolt életének történetét, aki a világ legmagasabb hegyeit mászta meg -  első magyarként  a Csomolungmát.

Beszélgetés Radnóti Miklós költő életútjáról

Kőszegi Ábel: Töredék - Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. 
Ez a címe a könyvnek, amely nemrégiben jelent meg újra a Fórum Kiadónál. A cím arra utal, hogy a bori munkaszolgálat és a halálmenet története csupán töredéke annak, ami erről a korról Radnóti verseiből kiolvasható. Költészete - ebben a költőietlen korban is - közismert. Ám életéről és haláláról még ma is számos téveszme kering. Néhányuk eloszlatása nemcsak Radnóti korát, hanem költészetét is segítheti jobban érteni.

Závada Pál - Apfelbaum

Závada Pál új hősét Apfelbaum Ádámnak hívják, aki 1937-ben vesz búcsút családjától, szerelmeitől, addigi élete nagyváradi helyszíneitől, hogy a fenséges művészetek és eszmék csábítására zavaros vizekre evezzen a harmincas évek végének Berlinjében...

Olvasás, mesehallgatás, lelki egészség - a könyv és a biblioterápia varázslata

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda előadása. 
Zaklatott és gyakran személytelen világunkban különös jelentősége lehet a lélek gyógyításának, az olvasás, a mese, általában a könyv gyógyító erejének. A biblioterápia, amely egyre népszerűbb a világon, éppen ezt a célt szolgálja. Segít a szorongás csökkentésében, serkenti a képzeletet, fokozza az empátiát, megkönnyíti a kapcsolatteremtést. Ezekről és még sok minden másról hallhatnak a most következő előadásban. 
Előadó: Horváth Judit pszichológus, biblioterapeuta

Bálint Endre és Szántó Piroska - A szentendrei hétköznapok krónikásai

Török Katalin "Ahogy ők látták Szentendrét" című előadás-sorozata.

Csiffáry Gabriella: Akiktől más lett a világ - Magyar találmányok, felfedezések és újítások

Gyűjteményes kötetünk Szent-Györgyi Albert C-vitaminjától Pavlics Ferenc holdjáró autójáig 50 zseniális találmányt és felfedezést mutat be. Az egész világon ismerik a gyógyítás, a repülés, a csillagászat, a közlekedés és az energiafelhasználás területén született magyar újításokat. Persze nem minden úgy történt, ahogy eddig gondoltuk; ámulva olvassuk a felfedezések néhol krimibe illően izgalmas, de mindig szigorú tényeken alapuló történetét.

Őszi munkák a kertben

Felkészülés a télre. Szomoru Miklós angolkertész előadása. Mit lehet még ültetni ilyenkor? Gyepápolás ősszel… persze mindezt ökotudatosan.

Kassák Lajos és Vas István - A nagy kritikus és a lírai elbeszélő

Ahogy ők látták Szentendrét. Török Katalin előadás-sorozata.

Élelmiszer címke, és ami mögötte van

Előadó: Tóth Eszter, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. Napjainkban számos élelmiszert előrecsomagolt állapotban vásárolunk. Az élelmiszer címkéken számos hasznos információhoz juthatunk, ennek útvesztőjében segít eligazodni az EFI dietetikus kollégájának előadás. Az előadásban kitérünk többek között a tápérték jelölésekre, az allergén információkra és az E-számokra.

Felfüggesztett pillanat

György Judit (N. Borosnyay Katalin) verseskötetének bemutatója. A verseket elmondja: Kiss Eszter a Katona József Színház művésznője és Zimonyi Sebestyén Megzenésített versek: Németh Pákolicz Tamás költő, dalszerző Zenei betétek Col Legno: A Duna című big band költeményéből (BJO)

Patat Bence műfordító estje

Beszélgetőtársa Wirth Imre író, költő, muzeológus. Ha valaki szereti az észak-európai irodalmat, előbb-utóbb felfigyel Patat Bence nevére, aki több mint hatvan könyv fordítója. Nemcsak az izlandi, finn, norvég, svéd, észt nyelvek kiváló ismerője, de a magyar nyelvet is mélységében és teljes szépségében ismeri.

Könyvbemutató: Mucsi Zoltán - Bérczes László beszélgetőkönyve

Hogyan lesz az abonyi melósok gyerekéből, egy szakmunkástanulóból vezető budapesti színész, országos hírű színházi előadások és tévésorozatok főszereplője? Milyen utakon és útvesztőkön kell keresztülvergődni ahhoz, hogy valaki azt csinálja, amit csinálni akar? Aki felnyitja ezt a könyvet, nem pusztán egy beszélgetésbe, hanem egy sorsba lép. Egy férfi sorsába, egy színész sorsába, egy apa sorsába. Aki felnyitja ezt a könyvet, ajtót nyit a saját sorsára is.

A tovatűnő plein air

 

Török Katalin vetített képes előadás-sorozata.

Könyvbemutató - Láng-Kovács Éva: Festők a szabadban

A nagybányai művésztelep megalakulása az egyik legmeghatározóbb eseménye a magyar művészet történetének. Láng-Kovács Éva művészettörténész, kulturális antropológus a szépirodalmat és a tudományt egyesítette egy fordulatokban gazdag, szellemes regényben, miközben komoly művészeti kérdéseket fejteget. Baráti és szerelmi kapcsolatokon keresztül vezeti be az olvasót a művészek titokzatos világába, megannyi izgalmas történet fonalából szőve egyetlen nagy, lebilincselő históriát.

Életközépi válságok

Horváth Judit előadása

Egy magyar diplomata visszaemlékezései

Alföldi László könyvbemutatója.
Alföldi László: Kolozsvártól Bukarestig - Egy magyar diplomata visszaemlékezései. A könyv lényegében az 1983-2011 közötti időszak magyar-román államközi kapcsolatainak alakulását, főbb eseményeit mutatja be egy magyar diplomata szemüvegén keresztül aki 20 évet szolgált Romániában a bukaresti nagykövetségen és a kolozsvári főkonzulátuson a közöttük lévő időszakban pedig a külügyminisztérium román területi főreferense volt. A kötet betekintést nyújt a politikai kulisszák mögé, hangsúlyosan foglalkozik a nemzetpolitikával, a mindenkit érintő konzuli ügyekkel és egy kicsit átnyúlik a nemzetbiztonság és a titkosszolgálatok területeire is.

A festő is vászonra kerül

Szentendre a valóságban és a műalkotásokon
Török Katalin vetített képes előadás-sorozata

Mély kút az éj

Tomcsányiné Goróczi Katalin: Mély kút az éj című könyvének bemutatója.
A könyvet bemutatja: Lukáts János író
Felolvasók: Berkes-Suzuki Katalin, Kertész József, Papp Kornélia

Boldogságkultusz és árnyoldalai

A boldog élet az emberiség örök vágya. Egy korábbi előadásunkban azzal foglalkoztunk mi is a boldogság, miként érezhetjük magunkat jobban. Most abból az aspektusból közelítjük a témát, hogy miként árthatnak a hamis elvárások, a leegyszerűsített boldogság receptek. Előadó: Huszárné Kürti Éva, EFI irodavezető és mentálhigiénés szakember

Kortársunk, Hamvas Béla

Könyvbemutató és beszélgetés.
Résztvevők: Thiel Katalin, Palkovics Tibor, Várhegyi Miklós

Bereményi Géza íróval beszélget Kellár F. János Immánuel

A Csevej Immánuel 98. vendége Bereményi Géza A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja lesz. Életműve, mind írásai, mind forgatókönyvei vagy rendezései tekintetében páratlanul gazdag és sikeres. 1970-től Cseh Tamás állandó alkotótársaként generációkra volt nagy hatással, s kettejük munkássága korszakokat meghatározó volt. Bereményi Géza 2012 és 2017 között a fővárosi Thália Színház főigazgatója, majd 2017-től tanácsadója, illetve a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Immánuellel régóta tervezték ezt a beszélgetést, melyre egy felolvasással is készülnek az érdeklődő közönség számára...

Tájak, kertek vonzásában

Szentendre a valóságban és a műalkotásokon
Török Katalin vetített képes előadás-sorozata.

Ritz Gábor fotókiállítása

Csendes tájak és íróportrék
A kiállítást megnyitja: Kettinger Klári képzőművész

Háy János - könyvbemutató

Völgyhíd - merre halad a sorsunk?
Beszélgetőtárs: Wirth Imre író, szerkesztő, muzeológus

Reflux és táplálkozás

A reflux betegség egyre többeket érint, ám megfelelő életmódbeli szokásokkal és táplálkozással a panaszok csökkenthetők, illetve elkerülhetők. Tóth Eszter, az EFI dietetikusa a betegség táplálkozási vonatkozásairól tart előadást.

Szakrális témák és helyszínek

Szentendre a valóságban és a műalkotásokon. Török Katalin vetített képes előadás-sorozata.

Tavaszi munkák a kertben

Egy Kertész Kertje Pilisszentkereszten.
Szomoru Miklós angolkertész előadása.

Hegyes Katalin: Ki a szabadba - könyvbemutató

Kirándulási tippek Budapesten és környékén.
Számos ötletet kaphatnak egy hétvégi kiránduláshoz, megismerhetik a tanösvények történetét, sokszínűségét.

A törökországi földrengés a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szemszögéből

Éreztük, hogy ez most valahogy más lesz, mint eddig. Hittünk benne, hogy egy maroknyi ember, hittel, akarattal és alázattal felvértezve képes változtatni a megváltozhatatlannak hitt sorsokon. A készülődés közben érkeztek be az információk és egyre jobban az körvonalazódott, hogy gyorsnak és hatékonynak kell lennünk, mert sok ember rekedt a romok alatt. A mentőakciónk során 17 élő embert találtunk meg a romok alatt. 2 család kimentését végeztük el a romok alól és nagyon sok emberen tudtunk segíteni. Életeket mentettünk, a szó legnemesebb értelmében. Ezt a történetet szeretnénk elmesélni.

„Száll az ének szájról szájra”

Kenesei Ilona élete és munkássága - kiállításmegnyitó Kenesei Ilona népdalgyűjtései nyomán lejegyzett kottái alapot képeztek Kodály Zoltán kutatásaihoz is.
Megnyitja: Eto-Papp Beáta és Suzuki-Berkes Kata
Énekel: Szabó Ágnes