Hasznos információk


Statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség

Az aktuális 1442 sz. könyvtári statisztikai adatszolgáltatásokat elektronikusan,  a https://kultstat.oszk.hu/ oldalon várjuk.


Ingyenes képzési lehetőség "Az én könyvtáram" projekt keretében

Megnyílt az online jelentkezés A könyvtárosok szerepe a tanulást támogató könyvtári szolgáltatások megvalósításában című blended képzés 2019-es csoportjaiba „Az én könyvtáram” projekt keretében. A képzésre azoknak a jelentkezését várják, akik közkönyvtárban dolgoznak és felsőfokú könyvtáros szakmai végzettséggel (ill. felsőfokú iskolai végzettséggel + segédkönyvtáros végzettséggel) rendelkeznek. A résztvevők – az érvényes jogszabályok szerint - útiköltség térítést és a jelenléti képzési napokon szállást kapnak.

A képzésen számos érdekes témával, módszerrel és digitális programmal ismerkednek meg a résztvevők, melyeket a saját munkahelyi környezetükben is kipróbálhatnak, vagy új programként bevezethetnek. Főbb témakörök:

  • Pedagógiai feladatok és korszerű oktatási módszerek a könyvtáros munkájában
  • A könyvtárak közoktatást támogató szerepe az esélyegyenlőtlenség csökkentésében
  • Olvasáskultúra, szövegértés, szövegalkotás fejlesztése
  • Információs műveltség, digitális írástudás
  • Korszerű interpretációs technikák használata a könyvtárban

A 60 órás továbbképzés 43 jelenléti órából, és 17 óra távoktatásból áll. Az 5 hetes képzés során 3x2 napon (hétfő-kedd) a FSZEK Oktatási Központban (1093 Budapest, Közraktár utca 34.) zajlanak az órák.

Jelentkezés és bővebb információ ezen a linken található.


"Az én könyvtáram" szakmai nap Szentendrén
"Az én könyvtáram" projekt keretében megvalósuló szakmai napra hívunk benneteket a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárba, Szentendrére. 
A program időpontja: 2019. október 16. (szerda) 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk: Pongrácz Kati és Varga Dóri megyei koordinátorok.
 


PEMEKSZ gyermekkönyvtárosi műhelynap

A Pest megyei gyermekkönyvtárosok műhelynapja idén november 6-án lesz 10 órai kezdettel.

Helyszín: 
Jelentkezési határidő:
A részvétel díja: a Pemeksz tagjainak és a testületi tag könyvtár egy képviselőjének, illetve a meghívott vendégeknek ingyenes. Akik nem tagjai a Pemeksznek: 2000,-Ft


Beszámolók és munkatervek
A beszámolókat és munkaterveket kérjük a következő e-mail címre küldeni: beszamolok@pmk.hu
A fájlok elnevezése: beszamolo_<helysegnev>.pdf és munkaterv_<helysegnev>.pdf
Köszönettel: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár
 


Könyvtári Figyelő online
Egy fontos szakmai lap, a Könyvtári Figyelő teljes anyaga (1955-2017) egy helyen, könnyen elérhető ezen a linken. A digitalizált szövegben keresni is lehet.


IFLA trendek – röviden
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete online kiadványt adott közre IFLA trendek – röviden címmel.
A könyvtárak és tágabb informatikai-információtechnológiai környezetük lehetséges jövőjét taglaló dokumentum az MKE honlapján érhető el. A hírről bővebben itt.


Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia 2017-2025
A Kormány 1404/2017. (VI. 28.) számú Kormányhatározatával elfogadta a Digitális Nemzet Fejlesztési Program részeként a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiát, mely elérhető ezen a linken keresztül.


PEMEKSZ tagság
Biztatunk mindenkit az idei Pemeksz tagdíj befizetésére. Átutalással az alábbi számlaszámra tehetitek meg: MKE - PEMEKSZ 11708001-20570567 aktív dolgozók esetén: 5000 Ft (tagdíj: 2000 Ft, regisztrációs díj: 3000 Ft) további info ide kattintva.


Pályázati lehetőségek

Könyvtári pályázatokkal kapcsolatos  portálok

 A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma aktuális kiírásai: http://www.nka.hu/palyaztatas/kozgyujtemenyek

NKA könyvtár-berendezési pályázat

Évente megjelenik az NKA honlapján a könyvtár-berendezési pályázat. A pályázaton való részvétel egyik feltétele, hogy az illetékes megyei könyvtárak szakmailag véleményezzék az anyagokat. Maximális segítséget nyújtva igyekszünk minden pályázót hozzásegíteni a terveik megvalósításához. 
A KSZR-es településekre vonatkozó minisztériumi ajánlásokat erre a linkre kattintva találjátok meg. A pályázni szándékozó településesek könyvtárosait kérjük, hogy mielőbb keressenek meg bennünket, hogy egyeztetni tudjunk, és a korábbi évek tapasztalataival segíthessük a munkátokat.
Sikeres pályázást kívánunk!